2009. március 3., kedd

Középfül

Ma megint voltunk Trisztánnal a fülgyógyásznál (lassan bérletet válthatunk, és a személyzet már előre köszön az utcán). Ezúttal egy kis szelepet építettek be a Trisztán dobhártyájába, amire azért volt szükség, mert akut gennyes középfülgyulladása van, amit a fülkürt elzáródása idézett elő.

A fülkürt (vagy Eustach-féle járat) a dobüreget, azaz a középfület köti össze az orrüreggel, és azon át a külvilággal. Legfontosabb feladata, hogy lehetővé tegye a légnyomás kiegyenlítését a középfülben. Erre a másik irányban, a külső fülön át nem kerülhet sor, mert a dobhártya légmentesen zár. Normális estben a fülkürt megnyílik, amikor nyelünk, és a légnyomás kiegyenlítődik a fülben. (Ezért kell sokaknak nyelniük, illetve cukorkát szopogatniuk a repülőgépen.)


Trisztánnál ez a fülkürt dugult el krónikusan, egy vírusfertőzést követő nyálkahártya-duzzanat miatt. Ennek következtében a középfül nem tud szellőzni, ami egyrészt ahhoz vezet, hogy onnan a levegő felszívódik, és az így keletkező vákuum nyomja, irritálja a dobhártyát. Másrészt pedig a dobüregben savós váladék halmozódik fel, ami nem tud távozni. Ez a váladék pedig kiváló táptalaja a további fertőzéseknek, ráadásul halláscsökkenést is okoz.

Mivel a fülkürtöt nem tudják megnyitni, az orvosok a dobhártyán nyitnak nyílást, amibe egy apró, pár milliméteres szelepet építenek. Ezen át tud aztán szellőzni a középfül, aminek köszönhetően a váladékot termelő mirigyek kiszáradnak, és a nyomáskülönbség is helyreáll. A dobhártya a szeleppel így néz ki:



Maga a műtét teljes altatásban történik (legalább is ott, ahová mi szeretünk járni), és az altatás volt a legemberpróbálóbb része az egésznek, legalábbis Ane-nek meg nekem. Az egész beavatkozás megvolt 10 perc alatt, és pár óra alatt a másnaposság is kiszállt Trisztánból. Délután már vidáman hajkurászta a galambokat a parkban.



A szelep egyik viszonylag gyakori mellékhatása, hogy a hallás hirtelen jelentősen megjavul, és a gyerek hirtelen olyan dolgokat kezd el meghallani, amit korábban soha. Van, akinek újra kell tanulnia az apja vagy az anyja hangját, vagy olyan hangokra kezd el sírni, amikre korábban meg se rezzent. Trisztánnál ilyet eddig még nem tapasztaltunk, és annak sincs semmi nyoma, hogy a "nem"-et tisztábban hallaná, mint korábban.

A beépített szelep pár hónap után magától kiesik majd, és az orvos (nekünk már csak Henrik) azzal nyugtatott, hogy legkésőbb hatéves korára Trisztán is kinövi majd az ilyen jellegű nyavalyákat. Erre azonban annál hamarabb aligha kerül sor, hiszen mindkét szülője színes, mozgalmas múlttal dicsekedhet a fülbetegségek területén.


Forrás:
Fül-orr-gégészünk Henrik Genefke honlapja, www.fulspecialista.hu

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Köszöntelek!

A mi pozitív esetünket osztom meg Veled. Hatásos, természetes és fájdalommentes.
http://www.empowernetwork.com/rozgonyi/blog/kozepfulgyulladas/

Szép napot kívánok Neked,
István