2008. szeptember 23., kedd

80 éves az Århusi Egyetem

Munkahelyem, az Århusi Egyetem ebben a hónapban ünnepli 80. születésnapját.

Az 1920-as években több jütlandi város harcolt a második dán egyetem indításának jogáért. A győztes végül Århus, az ország második legnagyobb városa lett, és 1928-ban 64 diák kezdte meg tanulmányait az új intézményben. Az oktatás kezdetben meglehetősen mostoha körülmények között, bérelt tantermekben folyt, és az intézmény költségvetése az első évben mindössze 33 000 korona volt, melyet a városi önkormányzat biztosított.

Århus és a dán kormány megállapodása szerint az egyetem üzemeltetési költségeit később az állam vállalta át, míg az új egyetemi negyed építését a város finanszírozta. E célból Århus polgárai több gyűjtést rendeztek; egy helyi téglagyáros például 1 millió téglát adományozott az újonnan épülő egyetemi negyednek. Az 1930-as években fokozatosan épült ki a jelenlegi egyetemi komplexum a város északi részén. Az egységes stílusú, sárga téglából épült épületeket, melyek egy hatalmas parkot ölelnek körbe, három helyi építész, Kay Fisker, C.F. Møller és Povl Stegmann tervezte. (Részletesebb felbontásért kattints a képre.)


Jelenleg az egyetemnek 35 ezer diákja és 8500 alkalmazottja van, költségvetése 4, 5 milliárd korona. Ide járt egy évig a dán királynő is (politológiát és régészetet hallgatott), fia, Frederik trónörökös pedig politológusi diplomát is szerzett itt. A nyelvészeti tanszék, ahol dolgozom, az régi egyetemi komplexumban, pontosabban ebben az épületben van (a légifotó felső szélén):


Tanszékünk:


Irodám, amit egy lengyel lánnyal közösen használok:


Szobatársam, Kamila:


A központi épület; az Aula kívülről. A nyelvészeti tanszék a háttérben jobbra, a fa mögött:



Az Aula:

Végül kilátás az ablakból az egyetemi parkra, jobbra az Aulával. Télen, amikor a lombok nem takarják, tisztán látszik a tenger, illetve a belváros.


Az első képen az egyetem logója, két delfin és egy horgony. Lásd még egy ismeretlen magyar diáklány képeit itt.

Nincsenek megjegyzések: